Benders Coaching
  • Home
  • Afspraak inplannen
  • Coaching
  • Organisaties
  • Over mij
    • Mijn aanpak
    • Psychodynamische coaching
    • Methodieken
  • Tarieven
    • Wordt coaching vergoed?
  • Contact
  • Evenementen
  • Klik om het zoekinvoerveld te openen Klik om het zoekinvoerveld te openen Zoek
  • Menu Menu
  • Link naar Instagram
  • Link naar LinkedIn

Archief van: Illustration

U bevindt zich hier: Home1 / Illustration

Modern Single Entry

MacBook PRO & SSD

Plant & Plant

Sunglasses

Lunch Pack

Writing

Pagina’s

  • Afspraak inplannen
  • Algemene voorwaarden
  • Blog
  • Coming Soon Page
  • Contact
  • Evenementen
  • Home
  • Jongvolwassenen
  • kaart
  • Methodieken
  • Mijn aanpak
  • Over Mij
  • Pages
  • Privacy Policy
  • Psychodynamische coaching
  • Tarieven
  • Wordt coaching vergoed?
  • Zorgorganisaties

Categorieën

  • Geen categorieën

Archief

    benderscoaching

    1:1 Coaching om je te helpen met;
    ▪️Patronen doorbreken & Traumaverwerking op zowel lichamelijk, emotioneel als cognitief niveau.

    Hoe Mijn Zenuwstelsel Reageerde op Trauma Norma Hoe Mijn Zenuwstelsel Reageerde op Trauma

Normaal gesproken zorgt die dirigent ervoor dat alles soepel loopt. Maar stel je voor dat er chaos uitbreekt in het orkest – onveilig opgroeien (trauma). Mijn zenuwstelsel, mijn dirigent, moest toen snel beslissingen nemen om mezelf te beschermen. En dat deed het op verschillende manieren;

🥊Vechten (Fight): Ik weet dat dit mijn voorkeursysteem was, aangestuurd door mijn sympathisch zenuwstelsel. Ik ging de strijd aan: vechten om te overleven en om erbij te horen, boos reageren bij geraaktheid, discussies aangaan, vechten tegen onrecht en doorgaan wat er ook gebeurde. Mijn lichaam was gespannen en mijn hart klopte snel. Dit is het zenuwstelsel dat zegt: "Mobiliseer! Bescherm jezelf!"

👟Vluchten (Flight): Als de dreiging te groot was en het te gevaarlijk was, activeerde mijn zenuwstelsel de vluchtrespons. Ik probeerde te ontsnappen aan de situatie. Ook dit is een krachtige reactie vanuit het sympathisch zenuwstelsel, gericht op het zo snel mogelijk weggaan uit gevaar.

🥶Bevriezen (Freeze): Een heel herkenbare reactie die ik regelmatig heb ervaren, was het bevriezen. Als mensen me onveilige vragen stelden, kon ik van binnen bevriezen, zelfs als ik van onderwerp veranderde. Dit is een oud, primair overlevingsmechanisme. Het zenuwstelsel schakelt dan over naar een "doen alsof je dood bent"-modus om te voorkomen dat je verder beschadigd raakt.

😔Dorsale Deactivatie: En dan was er het gevoel van niet oké zijn, de gedachten over liever niet meer willen leven, door de ondraagelijke angst die ik had, de angst dat alle belangrijke mensen om me heen me zouden gaan verlaten als ze wisten wie ik ben en daardoor het vermijden van echte verbinding. Dit zijn tekenen dat het dorsaal vagale zenuwstelsel de overhand nam. Dit deel van het zenuwstelsel kan je volledig isoleren, alsof je in een cocon kruipt als de wereld te overweldigend wordt. Je voelt je dan losgekoppeld, van jezelf en van anderen.

Al deze reacties waren pogingen van mijn zenuwstelsel om me veilig te houden in wat het als gevaarlijke situaties beschouwde. Ze waren niet "fout", ze waren overlevingsmechanismen.

Welke herken jij en wat helpt je dan?
    De Lange Schaduw van "Ik ben niet oké" In mijn De Lange Schaduw van "Ik ben niet oké"

In mijn vorige post deelde ik hoe de diepgewortelde overtuiging "ik ben niet oké" in mijn leven is ontstaan en hoe ik uiteindelijk de kracht vond om deze te overwinnen. Vandaag wil ik het hebben over de minder zichtbare, maar evenzeer voelbare gevolgen die deze overtuiging met zich meebracht. Want hoewel de bevrijding groot is, heeft het ook zijn tol geëist.

Jarenlang voelde ik me eenzaam. De angst om verlaten te worden als ik mijn ware zelf liet zien, was zo groot dat ik het met niemand durfde te delen, zelfs niet met mijn eigen ouders. Om deze diepe angst en pijn te onderdrukken, ontwikkelde ik allerlei copingmechanismen. Mijn lichaam spande zich voortdurend aan en was vaak klaar om te vechten tegen onrecht, alsof ik me continu moest verdedigen tegen een onzichtbare vijand.

Van de buitenkant leek alles prima te gaan: school liep goed, had vriendinnen, sport was leuk en ik had een fijne vriendengroep. Maar van binnen voelde ik me verscheurd en alleen. Deze mechanismen bleven bestaan, zelfs nadat ik me eindelijk openstelde naar mijn directe omgeving. Ze zaten diep, verankerd in mijn cellen, mijn lichaam, mijn gedachten en opgeslagen en onderdrukte emoties.

En dit heeft uiteindelijk de hoogste prijs geëist: mijn huwelijk. Ik had een vrouw die me 100% accepteerde voor wie ik ben, maar helaas had ik mezelf nog niet op de rit. Dat is het grootste verlies in mijn leven. Voel ik me schuldig, neem ik het mezelf kwalijk? Op momenten wel ja. Maar er is ook begrip gekomen voor mezelf, mildheid en compassie. Ik weet wat mijn ogen gezien hebben wat ze niet hadden moeten zien. Ik begrijp wat ik heb onderdrukt en waarom (teveel onveiligheid gezien en daardoor niet mezelf kunnen zijn), en hoe langzaam die mechanismen zich in mij hebben genesteld.

Zachtheid en Hoop
Ook ik heb mijn "schade" opgelopen, en die mag ik met zachtheid en liefde verzorgen. Dit is een proces, geen eindbestemming. Voor iedereen die zich herkent in dit verhaal: weet dat je niet alleen bent. Het pad van zelfontdekking en heling kan hobbelig zijn en pijnlijke waarheden blootleggen.

#urk #benderscoaching #patronendoorbreken #traumaverwerking #mildheid
    Zelfvertrouwen: Het gaat om 'Ik ben oké', ongeach Zelfvertrouwen: Het gaat om 'Ik ben oké', ongeacht de rest.

Vandaag wil ik stilstaan bij een quote die mij raakt: "Zelfvertrouwen is geen 'ze zullen me aardig vinden' gevoel. Het is een 'ik ben oké, of ze me nu aardig vinden of niet' gevoel."

Deze woorden resoneren zo sterk met mijn eigen pad. Ik heb gelukkig wel zelfvertrouwen ervaren op andere gebieden, maar zelfvertrouwen op het gebied van wie ik ben als persoon, dat was een heel ander verhaal.

Als biseksuele man opgroeien in een gewelddadige mannen- en machocultuur was een enorme uitdaging. De druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, om 'normaal' te zijn in de ogen van anderen, woog zwaar. Van binnen twijfelde ik of ik wel 'oké' was, of ik wel geaccepteerd zou worden als mijn volledige zelf. De angst voor afwijzing en oordeel was constant aanwezig.

Ik ben blij dat ik na jaren keihard te hebben gewerkt aan mijn eigen patronen en het helen van mijn wonden, hardop kan zeggen: Ik ben oké, wat anderen ook zeggen.

Het is opmerkelijk hoe sterk ik me nu voel, vooral in een tijd waarin ik juist minder verdraagzaamheid en acceptatie zie, lees en om me heen hoor. Het is alsof de buitenwereld steeds meer oordelend wordt, maar dat raakt me minder dan ooit tevoren. Waarom? Omdat ik mezelf geaccepteerd heb en daarmee het diepe besef dat ik 'oké ben', sterker is dan elke externe mening of kritiek. Het is een bevrijdend gevoel om te weten dat je innerlijke waarde niet afhangt van de mening van een ander. Mensen zullen altijd iets van je vinden en zeggen. Dat is een feit. De kracht zit hem erin dat het je van binnen niet meer laat twijfelen over jezelf, maar je gaat voelen dat je goed bent, precies zoals je bent.

Ik weet dat velen van jullie ook op zo'n pad zijn, vechtend tegen oude overtuigingen, pijnlijke herinneringen en de verwachtingen van anderen. Het is een proces en het is vaak geen makkelijke weg. Maar ik wil je zo ontzettend bemoedigen: Houd vol! Elke stap die je zet, elke heling die plaatsvindt, brengt je dichter bij die plek van diep zelfvertrouwen. Dichter bij het punt waarop je volmondig kunt zeggen: "Ik ben oké."

Omarm wie je bent, want die 'jij' is precies wie je hoort te zijn ❤️
    Wanneer je goed naar je lichaam luistert, kun je e Wanneer je goed naar je lichaam luistert, kun je een hoop ziektes voorkomen en sneller herstellen. Maar wat betekent dat precies, "naar je lichaam luisteren", en hoe doe je dat?

Wat betekent "naar je lichaam luisteren"?
Je lichaam geeft constant signalen af, zowel fysiek als emotioneel. Denk aan vermoeidheid, pijn, stress, of stemmingswisselingen. Vaak negeren we deze signalen, of schuiven we ze af op drukte of externe factoren. Naar je lichaam luisteren betekent dat je bewust aandacht besteedt aan deze signalen, ze erkent en er adequaat op reageert. Het gaat erom dat je de connectie met jezelf herstelt en leert begrijpen wat je lichaam nodig heeft.

Hoe doe je dat?
❗️Word je bewust van je lichaam: Neem regelmatig de tijd om in te checken bij jezelf. Hoe voel je je? Waar zit spanning? Voel je je energiek of juist futloos? Dit kan door middel van een korte bodyscan, waarbij je je aandacht van top tot teen door je lichaam laat gaan.
❗️Herken de signalen: Leer de specifieke signalen van jouw lichaam kennen. Misschien krijg je hoofdpijn bij stress, of word je prikkelbaar als je te weinig slaapt. Door patronen te herkennen, kun je vroegtijdig ingrijpen.
❗️Reageer op de signalen: Dit is de belangrijkste stap. Als je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft, neem dan rust. Als je merkt dat bepaalde voeding je energie wegneemt, pas dan je eetpatroon aan. Het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn. Dit kan betekenen dat je:
✔️Voldoende slaap krijgt.
✔️Let op voeding die bij jou past.
✔️Voldoende beweegt op een manier die je prettig vindt.
✔️Tijd neemt voor ontspanning en stressreductie (bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen).
✔️Grenzen stelt, zowel naar jezelf als naar anderen toe.

Zo help je, je lichaam om in balans te blijven en zijn zelfhelend vermogen te activeren.

Meer weten?
Wil je dieper ingaan op hoe je beter naar je lichaam kunt luisteren en zo je gezondheid kunt optimaliseren? Benders Coaching kan je hierbij helpen. Ik bied begeleiding en tools om je te leren hoe je de signalen van je lichaam kunt herkenen er effectief op kunt reageren. Boek gerust een gratis kennismakingsgesprek in op de site!
    Vandaag wil ik je meenemen in een gedachte die ik Vandaag wil ik je meenemen in een gedachte die ik zo belangrijk vind, zeker als je midden in het proces van traumaheling en het doorbreken van die diepgewortelde patronen zit. Ik weet dat het pad dat je bewandelt vaak zwaar en donker kan zijn. Er zijn dagen – en nachten – waarop de last van het verleden zo overweldigend voelt dat je misschien denkt: "Ik kan dit niet." Maar juist op die momenten wil ik dat je één ding heel goed onthoudt: je bent sterker dan je denkt.

De onzichtbare kracht in jou
Stel je voor dat je op een stormachtige zee bent. De golven slaan hoog over je heen, de wind giert en het zicht is beperkt. Je voelt je misschien verloren, moe, en de kust lijkt mijlenver weg. Maar toch, elke keer als een golf je dreigt te overspoelen, vecht je terug. Je houdt je vast, je ademt, en je blijft drijven. Die veerkracht, die innerlijke kracht om telkens weer boven water te komen, dat is wat ik bedoel. Die kracht is al die tijd al in jou aanwezig, zelfs toen je er nog geen weet van had.

Wanneer je bezig bent met traumaheling, ben je feitelijk de diepte in gegaan van je eigen oceaan. Je kijkt angsten, pijn en oude wonden onder ogen die je misschien jarenlang hebt weggestopt. Dat is geen kleine opgave. Het is een daad van immense moed. Elke keer dat je besluit om een patroon te doorbreken, om een nieuwe weg in te slaan die misschien eng voelt, bewijs je hoe ongelooflijk krachtig je bent.

Herinnering aan je eigen veerkracht

Elke keer dat je een moeilijke emotie toelaat, elke keer dat je kiest voor een andere reactie dan voorheen, elke keer dat je ademhaalt door de pijn heen, word je sterker. Dit zijn de momenten waarop je je spieren traint, momenten waarop je je innerlijke kompas ijkt. Je bouwt aan een fundament van veerkracht dat je de rest van je leven zal dragen.

Dus, lieve strijder, herinner dit: hoe zwaar of donker je dagen en nachten ook zijn, die kracht zit in jou. Het is de kracht die je tot hier heeft gebracht, en het is de kracht die je verder zal dragen. Blijf vertrouwen op die onzichtbare, maar o zo aanwezige, innerlijke kracht. Je bent sterker dan je denkt ❤️

#urk #benderscoaching #coachpraktijk #patronendoorbreken #traumaverwerking
    En nouw, noa unne lange werkdaag, un heerlikke dao En nouw, noa unne lange werkdaag, un heerlikke daor mam gemaakte salade eate, in ut zunke☀️ 😋❤️
    Volg op Instagram

    PRAKTIJKADRES

    Wijk 6 76A
    8321 VD Urk
    Praktijkruimte nummer 2

    06-53216168
    info@benderscoaching.nl

    AANGESLOTEN BIJ

    OPENINGSTIJDEN

    Donderdag: 09.00-19.00 uur

    Vrijdag: 09.00-19.00 uur

    Zaterdag: 09.00-14.00 uur

    © Copyright 2025 | Benders Coaching | Algemene Voorwaarden |Made by WebApp Vision
    Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde

    Social Chat is free, download and try it now here!